31 Temmuz 2010 Cumartesi

Shear-Thining




Shear-Thining

Kayma kuvveti - kayma hızı ilişkisinin doğrusal olmadığı sıvılar non-Newtonian sıvılardır. Non-Newtonian sıvıların viskozitesi kayma hızı yükseldikçe azalabilir (şekilde görüldüğü gibi). Bu tür sıvı davranışına "shear-thinning" denir.



Proteinlerin hidrolizi

Proteinler, polipeptit zincirindeki peptit bağlarının su girişi ile yıkılması sonucu hidroliz olurlar. Proteinlerin kısmi hidrolizi ile proteozlar, peptonlar ve peptitler oluşur; tam hidrolizi ile amino asitler oluşur. Proteinlerin hidrolizi, kaynatma, asit etkisi ve enzim etkisiyle olabilir



Protein denatürasyonu

Protein denatürasyonu peptit bagları hidroliz olmadan proteinin yapısını çözülüp disorganize olması sonucunda meydana gelir.Denatüre edici etkenler; ısı,organik çözücüler,mekanik karışıştırma,kuvvetli asit yada baz, deterjan, kurşun,civa gibi maddelerdir.



Ender olarak denatüre edici maddeden uzaklaştırıldıgında protein eski orjinal yapısına dönerek katlanır ve denatürasyon geridönüşümlü olarak bozulur. Bu, proteinin katlanmasının protein sentezi başladıktan hemen sonra, yani katlama işlemini bozacak uzun bir amino asit zinciri oluşmadan başladıgı kavramı gibi çeşitli faktörlere bağlana bilir.Denatüre proteinler genellikle çözünmezler ve bu yüzden çözeltide çökerler.



Proteinlerin Primer Yapısı

Bir protein molekülünü oluşturan polipeptid zinciri veya zincirlerindeki aminoasit sıralanışı proteinlerin primer yapısını oluşturur.Primer yapı proteinlerin üç boyutlu yapısına bir geçiş teşkil eder ancak hiçbir protein primer yapıda karakteristik üç boyutlu şekline ulaşmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder