29 Temmuz 2010 Perşembe

GIDALARDA HAM SELÜLOZ TAYİNİ




1) Yöntemin Prensibi

Kimyasal olarak selüloz tepkime göstermeyen bir madde olup, suda, organik ve inorganik çözücülerde çözünmez. Ham selüloz, yüksek moleküler yapıdaki karbonhidratların asit ve alkali ortamda çözünmeyen bölümünü oluşturur.



2)Kullanılan Kimyasallar



%70’lik asetik asit (CH3COOH)

%96’lık etil alkol

Eter

Aseton (Merck 1.00013)

Sıcak Saf su

Örtücü Çözelti: 70 mL %70’lik asetik asit, 5 mL derişik nitrik asit (Merck 1.00456) ve 2 g trikloasetik (Merck 1.00807) ile hazırlanır.

3)Deneyin Yapılışı



1 g numune alınarak ağzı rodajlı balona koyulur. Üzerine 25 mL örtücü çözelti katılır ve geri soğutucuya bağlanır. 30 dakika kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Soğuyan çözelti önceden tartılıp darası alınmış süzgeç kağıdından (M1) süzülür. Süzgeç kağıdı ve balon %70’lik asetik asit ile bir kere yıkanır. Tamamen süzülmesi beklendikten sonra sıcak saf su ile yıkanır. Huniden damlayan süzüntü mavi turnusol kağıdının rengini değiştirmeyene kadar yıkama işlemine devam edilir. Saf su ile yıkama işlemi bittikten sonra üç kere aseton ile yıkanır. Aseton tamamen süzüldükten sonrada bir kez eterle yıkanır. Huniden alınan süzgeç kağıdı saat camına yerleştirilerek 105ºC’daki etüvde kurutulur. Kurutulmuş örnek desikatöre alınarak soğutulur ve tartım alınır (M2).

4) Hesaplamalar



% Ham selüloz = [ (M2-M1) /m] x 100



M1= Süzgeç kağıdının ağırlığı g

M2= Süzgeç kağıdı+ örnek ağırlığı g

m= Alınan numune ağırlığı



Eğer sonuç kuru maddede isteniyorsa yukaridaki sonuç 100/Km değeri ile çarpılır.



Km = Numunenin yüz gramındaki kuru madde miktarı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder