29 Temmuz 2010 Perşembe

GIDALARDA KOKUŞMANIN BELİRLENMESİ

1) Nessler Reaktifi ile Kokuşmanın (Amonyak) Belirlenmesi




1.a) Yöntemin Prensibi



Kokuşmanı varlığı, amonyağa karşı duyarlı bir reaktif olan Nessler reaktifi ile belirlenir



1.b) Kullanılan Kimyasallar



Nessler reaktifi: 30 g HgCl2 ve 37 g KI 250 mL saf suda çözülür. Bu sırada kırmızı renkli HgI çöker. Çökelek çözeltiden ayrılır ve saf su ile iyice yıkanır. Yıkama çözeltisi atılır. Üzerine 30 g katı KI ilave edilir ve bu karışım çözünecek hale gelene kadar saf su ilave edilir. Kompleksin üzerine 100 g katı NaOH ilave edilir ve çözdürülür. Soğutulduktan sonra toplam hacim 500 mL olana kadar saf su ilave edilir.



1.c) Deneyin Yapılışı



Petri kutusuna analizi yapılacak örnekten bir miktar koyulur ve üzerine Nessler ayıracından damlatılır. Kokuşma sonucu oluşan amonyak ortamda bulunuyorsa açık portakal renginden koyu portakal rengine kadar değişen renkler oluşur.





2) Kurşun Asetat ile Kokuşmanın (Hidrojen Sülfür ) Aranması



2.a) Yöntemin Prensibi



Örnekteki bozulma ve kokuşmanın H2S ile saptanması ilkesine dayanır.



2.b) Kullanılan Kimyasallar



%20’lik kurşun asetat Pb(CH3COOH)2.3H20 : 20 g kurşun asetat (Merck 1.07375) bir miktar saf suda çözündürülür ve 100 mL’lik balonjojeye aktarılarak hacim çizgisine kadar saf su ekelenir.



2.c) Deneyin Yapılışı



%20’lik kurşun asetat çözeltilerine daldırılan süzgeç kağıtları açık havada kurutulur. Kapalı bir petri kutusunun kapağına süzgeç kağıdı hafif ıslatılarak yapıştırılır ve örnekte petri kutusunun içerisine yerleştirilerek kapağı kapatılır.10-15 dakika beklenir. Süzgeç kağıdının üzerinde oluşan siyah renk kokuşmanın göstergesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder