31 Temmuz 2010 Cumartesi

BUĞDAYDA YAPILAN ANALİZLER





Deneyin Adı:Bin Tane Ağırlığı



Deneyin Amacı:Buğdayın Un Verimi Hakkında Bilgi EdinmekKullanılan Malzemeler:Terazi, Buğday






DeneyinYapılışı:10gr buğday alındı buğday sayısı sayıldı.







Deneyin Sonucu:10 gr buğday sayıldığında sonuç 266 çıktı.Buna göre:10gr 266 taneX 1000 taneX=37,59 grBin tane ağırlığı hektolitre ağırlığına göre daha güvenilir sonuçlar veren bir deneydir.Türkiye’de genellikle ekmeklik buğdaylarda bin tane ağırlığı 24- 50g arasındadır.Makarnrlık buğdaylarda ise 26-55 g arasında değişmektedir. Bizim bulduğumuz sonuç her iki buğdayda da istenen değeri sağlıyor ancak hektolitre ağırlığıyla karşılaştırıldığında sonuç elimizdeki buğday ekmeklik buğdaylara daha uygun görünüyor.





Deneyin Adı:Sedimentasyon Testi
Deneyin Amacı:Buğdayın Protein ve Kalitesi Hakkında Bilgi Sahibi Olmak

Kullanılan Malzemeler:Terazi,mezür,çalkalama aleti,Brom fenol mavisi,un,laktik asit çözeltisi, kronometre, mezur

Deneyin Teorisi:Bu deney zayıf asit çözeltisinin unun içindeki proteinleri şişirmesi özelliği kullanılarak yapıldı
Deneyin Yapılışı:3,2 gram un tartılıp üzerine 50ml brom fenol mavisi koyularak(mezürde) çözelti mezürün ağzı kapalı olacak şekilde yere paralel çalkalandı. Daha sonra bu çözelti dk ‘da belli bir salınım yapan sedimentasyon test cihazına koyuldu ve cihazda 5dk bekletildi. Daha sonra 25 ml laktik asit çözeltisi eklendi (rxn başladı) ve yine 10dk cihazda bekletildi. Cihazda alınan çözelti 5dk benjde bekletildi ve faz ayrımı görüldü.



Deneyin Adı:Yabancı Madde Tayini

Deneyin Amacı:Buğday Örneği İçerisindeki Yabancı Madde %sini Belirlemek
Kullanılan Malzemeler:Buğday, Tartı
Deneyin Yapılışı:100gr buğday örneği tartıldı ve içerisindeki yabancı maddeler seçildi.
Deneyin Sonucu:Taş- Toprak: %0,33
Başka- Hububat: %1,29
Sap- Çöp: %0,54
Kırık-Cılız buğday tanesi: %1,40
Hastalıklı Tane: %0,44

1 yorum: