29 Temmuz 2010 Perşembe

ÇİKOLATADA TOPLAM YAĞ TAYİNİ

Çikolatada Toplam Yağ Tayini Çikolatada Toplam Yağ Tayini


1)Yöntemin Prensibi



Çikolatada, selülozlar tarafından sarılan kakao yağı ve süt içindeki proteinler tarafindan sarılan süt yaği; ısı uygulanarak hidroklorik asit etkisiyle açığa çıkarılır, süzülür, yikanir ve kurutulur. Petrol eteri ile ekstrakte edilir.Petrol eteri damıtıldıktan sonra kalan yağ kurutulur ve tartılır.



2)Kullanılan Kimyasallar

%25'lik (8 N) Hidroklorik Asit (HCl) Çözeltisi; (d=l,12 g/ml)

0,1 N Gümüs nitrat (AgNO3) çözeltisi

Kaynama noktasiı 40°C - 60°C olan petrol eteri





3) Deneyin Yapılışı



250 ml'lik bir beher içine bitter çikolata için 4 g - 5 g, sütlü çikolata için 9 g - 10 g hassas olarak tartılır. Üzerine 45 mL kaynar saf su karistirilarak yavaş yavaş ilave edilir. 55 ml % 25'lik hidroklorik asit çözeltisi ve birkaç tane kaynama taşı konulur ve tekrar karıştırılır.Erlenin ağzi saat camı ile kapatılır ve kaynayıncaya kadar yavaş yavaş isitilir. 15 dakika müddetle çok hafif kaynatılır. Bu müddet sonunda saat camı, 100 mL kaynar su ile beherin içine yıkanır. Elde edilen çözelti 15 cm'lik (orta gözenekli) süzgeç kağıdından süzülür. Beher, su ile üç kere yıkanır. Çökelek, yıkama suyu 0,1 N gümüs nitrat çözeltisi ile klorür reaksiyonu vermeyinceye kadar yıkanmaya devam edilir. Islak süzgeç kağıdı ve içindeki ekstraksiyon kartuşu içine yerleştirilir. Kartuş; küçük bir beher içine konularak, 103°C ± 2°C'deki etüvde 5 saat kurutulur. Kartuşun ağzı cam yünü ile kapatılır.



Sabit tartıma getirilmiş ekstraksiyon balonları (M1)extraksiyon tüpünün altına yerleştirilir.Soxhlet aletinin ekstraksiyon tüpüne bir kere sifon yapacak ve tekrar yariya kadar dolduracak çözücü koyulur. 4 saat ekstrakte edilir.



Ekstraksiyon sonunda içinde çözücü bulunan balon alinarak evaporatöre baglanir. Çözücüsü uzaklastırılır. Daha sonra balon 103 ºC'a ayarlı etüvde 3 saat tutulur. Desikatörde oda sıcaklığına getirilerek soğutulur ve tartım alınır. (M2)



4) Hesaplamalar



%Yag = [ (M2- M1) / m] x 100



M1 =Sabit tartıma getirilmiş balonun ağırlığı g

M2 = Sabit tartıma getirilmiş balonun ağırlığı+ Kalıntı ağırlığı

m = Alınan örneğin ağırlığı, g

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder