31 Temmuz 2010 Cumartesi

PRİNA YAĞI ARANMASI




a.Yöntemin Prensibi

Yöntem kalitatif olarak prina yağının varlığını ispetlar.



b)Kullanılan Kimyasallar

Potasyum hidroksit çözeltisi:42.5 5 g potasyum hidroksit 72 mL saf suda çözündükten sonra %95'lik etanol ile son hacmi 500 mL'ye tamamlanır.



%70 'lik(hacim/hacim) etanol çözeltisi



Asetik asit çözeltisi: 1 mL asetik asit üzerine 2 mL saf su eklenerek hazırlanan çözeltiden 1.5 mL alınır.(Hazırlanan bu 1.5 mL setik asit çözeltisi fenolftaleine karşı tam 5 mL potasyum hidroksit çzöeltisi ile tam olarak nötralleşecek şekilde hazırlanmalıdır.)



c)Deneyin Yapılışı



Yaklaşık 1 g analizi yapılacak numuneden alınarak ağzı rodajlı bir balon içerisine koyulur.Üzerine 5 mL potasyum hidroksit çözeltisi koyularak geri sağutucu altında bekletilir.Ara sıra çalkalanarak kaynama sıcaklığında 10 dakika bekletilir. Oda sıcaklığında soğutulduktan sonra 1.5 ml asetik asit çözeltisi ve önceden sıcaklığı 50°C' a getirilmiş olan etanol çözeltisinden 50 mL eklenerek çalkalanır.Çözeltisinin içine termometre daldırılarak tekrar soğumaya bırakılır. Çözelti sıcaklığı 40°C üzerinde iken lapa halinde bir çökeleğin gözlemlenmesi prina yağının varlığının bir götergesidir. Eğer herhangi bir çökelek gözlemlenmez ise sıcaklık 10°C'nin altına düşmemesi koşuluyla bir gece bekletilir.Bu sürenin sonunda lapa halinde oluşan bir çökelek prina yağının varlığını gösterir.



Şüphe edilen durumlarda özgül absorbans deneyine başvurulmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder