31 Temmuz 2010 Cumartesi

REÇELLERDE PEKTİN ARANMASI




a)Yöntemin Prensibi

Bu yöntem reçellerde pektin tayininde kullanılır.Pektin,kalsiyum pektat haline dönüştürüldükten sonra gravimetrik olarak hesaplanır.

b.Kullanılan Kimyasallar

&95 lik etanol

0.02N sodyum hidroksit çözeltisi (NaOH)

0.1 M asetik asit çözeltisi



c)Deneyin Yapılışı

500 mL'lik behere homojen hale getirilmiş 50 g reçel numunesi tartılır ve biraz sıcak su ilave edilere kaynayıncaya kadar su banyosunda bekletilir. Üzerine %95'lik sıcak etanol eklenerek çalkalanır. Jelatin parçacıkları görünmeyene kadar yaklaşık 2 saat 50°C de bekletilir. Çözelti kaba süzgeç kağıdından süzülür.Kalıntıdaki pektin kaynar su ile çözüldükten sonra tekrar süzülür, soğutulur. Süzüntü üzerine bir miktar0.02 M sodyum hidroksit çözeltisi ilave edilir ve çözelti 1 saat kendi haline bırakılır.

Üzerine 0.1 M asetik asit ve 20 mL %10'luk kalsiyum klorür çözeltileri katılarak 1 saat tekrar bekletilit.Bekleyen çözelti kaynatılır ve darası alınmış süzgeç kağıdından süzülür. Jelatin oluşturucu partiküller sıcak su ile yıkanır ve behere geri koyulur.Daha sonra 200mL su ile kaynatılır.

Aynı süzgeç kağıdından tekrar süzülür. Çökelek önce sıcak saf su ile, daha sonra asetik asit çözeltisi ile ve tekrar saf su ile yıkanırSüzgeç kağıdı etüvde kurutulur, desikatöre alınarak soğutulur ve tartım alınır.(M2)



d)Hesaplamalar

Sonuç kalsiyum pektat cinsinden hesaplanır.



%kalsiyum pektat=(M2-M1)*100/m

M2=süzgeç kağıdı+ örnek ağırlığı

M1=süzgeç kağıdının ağırlığı

m=alınan numune ağırlığı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder