31 Temmuz 2010 Cumartesi

SAĞLIK İÇİN SOYA ÜRÜNLERİNİN ÖNEMİ




Soya fasulyesi tam değerli amino asitler bakımından zengin olup dünyada çeşitli şekillerde sağlıklı beslenmede ve diyette yaygın olarak kullanılmaktadır.47 ülkede üretilmekte ve Latin Amerika ve Çim önemli bir yer almaktadır. ABD ise dünyanın en çok soya üreten ülkesi olarak bilinmektedir. Soya proteini çok kaliteli olduğu için yetişkinler ve çocuklar için oldukça önemlidir.kolayca sindirilebilir ve aynı zamanda kolesterol içermemektedir.

Doymamış yağ asitleri içerdiğinden kalp krizi riskini azaltır.Soya proteini aynı zamanda hastalardaki kan serumu protein seviyesini yüksek oranda gerilettiği gözlenmiştir.Böbrek hastalıklarının tedavisinde ve osteoporosis riskinin azalmasında çok yararlıdır ve bazı kanser türlerinde koruyucu özelliğe sahiptir. Soya yağı bitkisel kökenli bir yağ olması nedeniyle kolesterol içermez.Bilindiği üzere yalnız hayvani kökenli yağlar kolesterol içerir.Bunun için özellikle düyette ve dengeli beslenmede soya oldukça önemli bir yere sahiptir.Ayrıca soya yağı linoleik ve linoleinik iki adet çok önemli yağ asidini içerir.Bu yağ asidinin mutlaka gıdalarla alınması gerklidir.Çok miktarda doymuş yağ içeren gıdaları tüketen insanlardaki kandaki LDL ki buna kötü huylu protein de denir.Bu kötü uylu proteinini seviyesini artması halinde kalp hastalıklarının riskide doğru orantılı olarak artmaktadır.Doymamış yağ asidi yüksek olan soya yağı ile beslenme durumunda ise kötü huylu proteinin azalmasına yardımcı olacaktır.Soya lifi kandaki kolesterol seviyesinin azalmasında kan şekerinin düşmesine yarımcı olmaktadır.Araştırmalar soya lifi kullanan kimnselerde kolon kanserine yakalanma riskinin azaltmakta olduğunu tespit etmektedir.Soya fasülyesi aynı zamanda zengin bir mineral ve vitamin kaynağıdır.Ca, Fe, Zn, P ve B vitaminleri en fazla bulunan mineral ve vitamin maddeleridir.


KALP VE SOYA



ABD'deki ölümlerin %40'ını oluşturan kalp hastalığı ülkedeki kadın ve erkeklerin baş düşmanı olarak görülmektedir.amerika birşleşik devletlerinde kalp hastalıkları sonucunda 487 erkek ve 232 kadın 1999 yılına ait olan verilere bakıldığında yaşamlarını yitirmişlerdir.Japonyada ise kalp hastalığı riski oldukça azdır.bu oranlar erkeklerde 238 kadınlarsa ise 121 olarak tespit edilmiştir.Sayısal olarak bu oranlar amerika birleşik devletlerinin yarısıdır.Japonya'da kalp hastalıklarının erkeklerde yol açtığı ölümler dünya çapında oldukça düşük bir orana sahiptir.Kadınlardaki orana bakacak olursak Fransa Japonya'dan sonra 2. sırayı almaktadır.Soya hakkında yapılan çalışmalar bı gıdanın kalp dostu olduğunu ortaya koymuştur. Soya ağırlıklı beslenme hayvansal gıdalara oranla daha az yağ içerdiğinden kalbi korumaktadır.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder