29 Temmuz 2010 Perşembe

GIDALARDA NİTRİT TAYİNİ

1. Nitrit Varlığının Belirlenmesi (Nitel olarak)


1.a) Yöntemin Prensibi

Kalitatif nitrit saptanmasında ilke; bazik ortamda örnek bileşenlerindeki bulanıklık yapıcı maddeleri çöktürmek, kalan berrak süzüntüye sulandırılmış sülfürik asit ve nişastalı çinko iyodür çözeltisi ilavesiyle renk oluşumundan nitrit varlığını belirlemektir.

1.b) Kullanılan Kimyasallar

% 25 'lik NaOH

0,1 N sülfürik asi

Nisasta –Iyodür Çözeltisi: 100 ml saf suda 20 g çinko klorür çözülür ve üzerine 5 g nişasta eklenir. Çözelti kaynatılır ve içerisine 2 g çinko iyodür ilave edilerek saf su ile son hacim 1 l’ ye tamamlanır.

1.c) Deneyin Yapılışı

Homojenize edilmiş örnekten 10 g alınır. 250 mL' lik balona koyulur. 150 ml saf su içerisine 6 damla %25'lik NaOH çözeltisi eklenerek çalkalanır. Yarim saat içinde zaman zaman çalkalanarak bekletilir ve süzülür . Süzüntüden 10 ml alınıp üzerine bir miktar 0,1 N sülfürik asit ve nişastalı çinko iyodür çözeltisi eklenir.

Çözeltide bir kaç dakika sonra oluşacak olan belirgin mavi renk nitritin varlığını gösterir.

1.d) Kullanılan Malzemeler

Sodyum Hidroksit

Sülfürik Asit

Çinko klorür

Nişasta

Analitik terazi

Damlalık

Balonjoje

Süzgeç Kağıdı

Cam Huni

Pipet

Mezur

Piset

2. Et ve Et Ürünlerinde, Meyve ve Sebze Mamüllerinde Nitrit Tayini

2.a) Yöntemin Prensibi

Yöntem, üründeki proteinlerin çöktürülmesi ve süzme işlemi sonucunda nitrit iyonlarının süzüntüye geçmesidir. Bu süzüntüye uygulanan çeşitli işlemler sonucunda oluşan çözeltinin spektrofotometrede absorbansı okunarak nitrit miktarı saptanır.

2.b) Kullanilan Kimyasallar

6 N 'lik Hidroklorik asit

Sülfanilamid çözeltisi: 0,4 g sülfanilamid (NH2C6H4SO2NH2) saf suda çözülüp, toplam hacim 100 ml'ye tamamlanır.

Coupler reaktifi: 0,2 g N-(l-naftil)etilendiamindihidroklorür (C10H7NHCH2CH2NH2.2hcl) saf suda çözülüp, toplam hacim 100 ml olacak şekilde saf suyla tamamlanır.

Sodyum karbonat çözeltisi: 6 g sodyum karbonat saf suda çözülüp, 100 mL’ye tamamlanır.

Demir (III) klorür (0,5 mol ): 13 g FeCl3.6H2O saf suda çözülüp, 100 ml' ye tamamlanır.

Standart nitrit çözeltisi: l.5 g sodyum nitrit toplam hacim 1000 ml olacak şekilde saf su içinde çözülür. L ml' sinde l mg NO2 içerir ( Çözelti A)

Çözelti A’ dan 50 ml alınarak 500 ml' ye saf suyla tamamlanır. 1ml'sinde 0,1 mg NO2 içerir (Çözelti B)

Çözelti B’ den 5 ml alınarak 500 ml' ye saf su ile tamamlanır. L ml' sinde l mikrogram NO2 içerir (Çözelti C)

2.c) Deneyin Yapılışı

10 g örnek beher içinde sıcak saf su ile iyice karıştırılır. 500 ml' lik balona alınıp, beher sıcak saf su ile yıkanır. Yaklaşık balon içeriği 300 ml düzeyinde olmalıdır. Balon ve içindekiler sıcak su banyosunda yarım saatte bir çalkalanarak iki saat kaynatılır. Bu zaman sonunda balon soğutulur ve işarete kadar soğuk saf suyla tamamlanır.

Çözelti süzgeç kağıdından süzülerek ilk 50 ml atılır. 100 ml süzüntü 200 ml' lik ölçülü balona alınır ve 10 ml sodyum karbonat çözeltisi, 5 ml fecl3.6H20 çözeltisi eklenip, saf su ile 200 ml' ye tamamlanır ve çalkalanır. Süzgeç kağıdından süzülür, ilk 50 ml atılır. Bu süzüntünün her bir ml' si 10 mg örneğe karşı gelir. Süzüntüden 5 ml, 100 ml'lik balonjojeye konup, 8 -10 ml eksik kalana kadar saf su koyulur

Diğer yandan 100 ml' lik balonjojelere çözelti 3’den 5, 10, 15, 20, 25, 30 ml konur ve 8-10 ml eksik kalana kadar saf su ile doldurulur.

Kör için de 100 ml’ lik balona 90 ml saf su koyulur.



Tüm balonjojelere l ml HCl, 2 ml sülfanilamid çözeltisi ve l ml coupler reaktifinden eklenir ve hacim çizgilerine kadar saf su ile tamamlanır 10 dakika beklenip 540 nm' de spektrofotometrede absorbansları okunur. Konsantrasyonlara karşı absorbanslar grafiğe geçirilerek, elde edilen bu kalibrasyon eğrisinden örneğe ait absorbans değerinin hangi konsantrasyon değerine karşı geldiği bulunur.



2.d) Hesaplamalar

Nitrit (mg/kg) = (C x V x 40) / m

C = Standart eğrisine göre bulunan örneğin konsantrasyonu

V= Örneğin seyreltilme yapılmadan önceki hacmi ml

M = Numune miktarı g



2.e) Kullanılan Malzemeler

Hidroklorik Asit

Sülfanilamid

Sodyum karbonat

Demir (III) klorür

Sodyum nitrit

Analitik terazi

Balonjoje

Piset

Beher

Su Banyosu

Süzgeç Kağıdı

Cam Huni

Pipet

Spektrofotometre



3. İçme Sularında Nitrit Tayini

3.a) Yöntemin Prensibi

Yöntem, nitrit anyonunun ph= 2-2,5 arasında alfa-naftilaminin ile diazolandırılmışsülfanilik asidin verdiği kırmızımsı-mor azo boyar maddesinin gözle tespitine dayanmaktadır.

3.b) Kullanılan Kimyasallar

Sülfanilik Asit çözeltisi: 0,6 g sülfanilik asit (NH2C6H4SO3H7 0 ml sıcak saf suda çözülüp, üzerine 20 ml derişik hidroklorik asit eklenerek saf su ile 100 ml' ye tamamlanır.

2 M tampon sodyum asetat çözeltisi: 16,4 g sodyum asetat, damıtık suda çözdürülerek 100 ml’lik balonjojeye aktarılır ve hacim çizgisine kadar saf su ile tamamlanır.

1- Naftilamin hidroklorür çözeltisi: Bir miktar saf su içerisine 1 ml derişik hidroklorik asit eklenir. Bu çözeltinin içerisine 0,6 g 1- naftilamin(C10H7NH2) eklenerek çözdürülür ve 100 ml’ lik balonjojeye aktarılır. Hacim çizgisine kadar saf su ile tamamlanır.

Alüminyum hidroksit: 1 L saf su içerisinde 125 g potasyum veya amonyum sapı çözülür ve 60 °C a ısıtılır. 55 ml derişik amonyak karıştırılarak yavaş yavaş eklenir. Bir saat bekletildikten sonra oluşan çökelek süzülür ve birkaç sefer saf su ile yıkanır.

Nisasta –Iyodür Çözeltisi: 100 ml saf suda 20 g çinko klorür çözülür ve üzerine 5 g nişasta eklenir. Çözelti kaynatılır ve içerisine 2 g çinko iyodür ilave edilerek saf su ile son hacim 1 l’ye tamamlanır.



Stok Sodyum nitrit çözeltisi: 0,246 g susuz sodyum nitrit damıtık suda çözülür ve 1 l’lik balonjojeye aktarılır. Hacim çizgisine kadar saf su ile tamamlanır.

Standart sodyum nitrit çözeltisi: stok sodyum nitrit çözeltisinden 10 ml alınarak 1 l’lik balonjojeye koyulur. Hacim çizgisine kadar saf su ile tamamlanır. Hazırlanan bu çözeltinin ml’ sinde 0,0005 mg azot bulunur.

3.c) Deneyin Yapılışı

Analiz yapılacak numunede süspansiyon halinde renkli ve kati maddeler varsa bunları çöktürmek amacı ile 100 ml numuneye 2 g alüminyum hidroksit süspansiyonu eklenerek 3-4 dakika beklenir ve süzülür. Berrak süzüntüden 50 ml alinarak1 ml sülfanilik asit eklenerek karıştırılır ve pH kontrol edilir. pH = 1,4 olmalıdır. 10 dakikalık bir bekleme süresinden sonra çözeltiye 1 ml alfanaftilaminhidroklorür çözeltisi ve 1 ml tampon çözeltisi eklenir, karıştırılır ve tekrar pH kontrolü yapılır. Ph= 2,0-2,5 arasında olmaliıdır. Yarim saat sonra, hazırlanan standart çözeltileri ile numunenin rengi karsılaştırılarak numunenin hangi standartın rengiyle ayni olduğu tespit edilir. Böylece su örneğinde mg olarak azot miktarı bulunur.

Standart sodyum nitrit çözeltisinden sırasıyla 0,1; 0,4; 0,7; 1,0; 1,4; 1,7; ve 2,0 ml alınarak 50 ml’ lik bolonjojeye aktarılır ve hacim çizgisine kadar saf su ile tamamlanır. Bu standartlar daha geniş kaplara alınarak su örneğine eklenen kimyasalların hepsi sırasıyla ayni şekilde eklenir.



3.d)Hesaplamalar

Azot (mg/L) = (C x 1000) /m

C = Oluşturulan standart eğrisinden okunan numunenin mg olarak miktari

M = Alınan örnek hacmi ml

Nitrit (mg/L) = Azot (mg/L) x 3,29

3.e)Kullanılan Malzemeler

Sülfanilik Asit

Hidroklorik Asit

Sodyum asetat

1- naftilamin

Alüminyum hidroksit

Çinko klorür

Sodyum nitrit

Nisasta

Pipet

Analitik terazi

Balonjoje

Piset

Mezur

Beher

PH metre

Süzgeç Kagidi

Cam Huni

Erlen

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder