31 Temmuz 2010 Cumartesi

PRİNA YAĞI ARANMASI

a.Yöntemin Prensibi


Yöntem kalitatif olarak prina yağının varlığını ispetlar.



b)Kullanılan Kimyasallar

Potasyum hidroksit çözeltisi:42.5 5 g potasyum hidroksit 72 mL saf suda çözündükten sonra %95'lik etanol ile son hacmi 500 mL'ye tamamlanır.



%70 'lik(hacim/hacim) etanol çözeltisi



Asetik asit çözeltisi: 1 mL asetik asit üzerine 2 mL saf su eklenerek hazırlanan çözeltiden 1.5 mL alınır.(Hazırlanan bu 1.5 mL setik asit çözeltisi fenolftaleine karşı tam 5 mL potasyum hidroksit çzöeltisi ile tam olarak nötralleşecek şekilde hazırlanmalıdır.)



c)Deneyin Yapılışı



Yaklaşık 1 g analizi yapılacak numuneden alınarak ağzı rodajlı bir balon içerisine koyulur.Üzerine 5 mL potasyum hidroksit çözeltisi koyularak geri sağutucu altında bekletilir.Ara sıra çalkalanarak kaynama sıcaklığında 10 dakika bekletilir. Oda sıcaklığında soğutulduktan sonra 1.5 ml asetik asit çözeltisi ve önceden sıcaklığı 50°C' a getirilmiş olan etanol çözeltisinden 50 mL eklenerek çalkalanır.Çözeltisinin içine termometre daldırılarak tekrar soğumaya bırakılır. Çözelti sıcaklığı 40°C üzerinde iken lapa halinde bir çökeleğin gözlemlenmesi prina yağının varlığının bir götergesidir. Eğer herhangi bir çökelek gözlemlenmez ise sıcaklık 10°C'nin altına düşmemesi koşuluyla bir gece bekletilir.Bu sürenin sonunda lapa halinde oluşan bir çökelek prina yağının varlığını gösterir.



Şüphe edilen durumlarda özgül absorbans deneyine başvurulmalıdır.



REÇELDE MEYVE ORANI



a)Deneyin Yapılışı

Net ağırlığı 500 g a kadar olan reçel numunelerinden içeriğin tamamı 500 g den fazla olan numunelerde ise iyice karıştırılarak 500 g numune alınır. Örnek 1 litrelik behere aktarılır. Üzerinde reçel ağırlığı kadar damıtık su ilave edilerek meyve parçaları zedelenmeyecek şekilde karıştırılır. Karışım 5 dakika beklemeye bırakılır.Bu sürenin sonunda karışım gözenek açıklığı 1mm olan elekten süzülür.5 dakika sonra elek üzrindeki madde miktarı tartılır.(M2)



b)Hesaplamalar

Meyve oranı(%)=(M2*F)*100/M1

M1= Deney için alınan numune miktarı

M2= elek üzerindeki numune miktarı

F=Düzeltme faktörü (vişne,çilek,kayısı, erik için 105; ayva için 0,9)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder