31 Temmuz 2010 Cumartesi

YOĞURTTA NİŞASTA VARLIĞI TESTİ

Deneyin Adı:Yoğurtta Nişasta TestiDeneyin Amacı:Örneğimizde nişasta varmı görmek ve deney sonucunu gözlemlemekDeneyin Teorisi:Nişasta yoğurda kıvam vermek ve kötü kaliteyi maskelemek amacıyla katılır.Deney nişastanın iyot ile mavi renk vermesi prensibine dayanır.Deneyin yapılışı:2gr yoğurt tartıldı 2ml saf su eklenip homojen olana kadar karıştırıldı ve üzerine 2-3 damla iyot çözeltisi damlatıldı. Yoğurtlardan bazılarına dışarıdan nişasta eklenerek nişasta varlığında nasıl olacağının gözlemlenmesi sağlandıDeneyin sonucu:Nişasta olmayan yoğurt:açık sarı, nişasta olan süt lacivert renkte görüldü.Elimizdeki örnek yoğurtta nişasta olmadığı anlaşıldı.Deneyin Adı:Peynirde tuz tayiniDeneyin Amacı :Tuz tayininin pratik olarak yapılmasıDeneyin Teorisi:Peynirin tuz içeriği, peynirde bulunan NaCl ‘nin ağırlığı olarak ifade edilir.peynirlerde bazen hile amacıyla bazen de bozuk tada sahip olan peynirdeki bozuk tadı maskelemek mikroorganizma aktivitesini minimize etmek amacıyla gereğinden fazla tuz katılmaktadır.Bu analiz;Peynir örneğinde bulunan tuzu peynirin ılık su ile ezilmesiyle suya geçirilerek klorür iyonunun Kr2CrO4 eşliğinde 0,1 N AgNO3 çözeltisi ile titre edilerek saptanması ilkesine dayanır. Böylece ;ortamda bulunan klor iyonlarının, ortama katılan gümüş iyonları ile birleşerek az çözünen bir bileşik olan AgCl’ü oluşturarak çökelmesi ve çökelme başlangıcının bir konsantrasyon indikatörü olan K2CrO4 ile belirlenmesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder