29 Temmuz 2010 Perşembe

PROTEİN VE SOYA


Hem gelişmeyi sürdürme hem de sağlıklı dokuların bakımının sürekliliğini sağlayabilmek için proteinlere ihtiyaç duyarız.Sadece bitkiler ihtiyaç duydukları proteinleri doğal elementleri olarak kendileri üretebilmektedirler.Hayvanlar ve insanoğlu bu üretimi gerçekleştiremediklerinden hazır protein kaynaları bularak bunları kendi metabolizmalarında dönüştürerek ihtiyaçlarıı karşılamak zorundadırlar. Bu hazır protein kaynakları diğer hayvanlar ve bitkilerdir.İnsan vücudunn günlük ihtiyaçlarını karşılayan proteinler; et, tavuk, yumurta, balık, süt gibi hayvansal kaynaklarla mercimek. pirinç gibi bitkilerden elde edilmektedirler. Bütün bu gıdalardaki protein miktarı aşağıda görüldüğü gibi büyük değişiklikler göstermektedir.
100 gr üründe ortalama protin miktarı (gr)
Patates.................................2
Süt........................................5
Pirinç...................................8
Ekmek.................................10
Unlu mamüller...................12
Yumurta.............................12
Et........................................18
Balık...................................25
Peynir.................................25
Soya unu............................50
İnsan vücudu ağırlığı açısından incelendiğinde her kilo için günde en az 0.5 gram protein tüketilmesi gerekmektedir. Protein tüketimi tüketici için herhangi bir sonuç yaratmaksızın üçe katlanabilir. Ancak kişilerin ihtiyacı yaş, enerji, iklim özellikleri gibi birçok nedene bağlı olarak değişebilir.Bunun yanısıra dikkatle alınması gereken başka bir faktörde amino asitlerdir.Amino asitlerin kompozisyonu bir proteinin besin değerleri olarak uygunluğunu belirler Amino asitler insan vücudu tarafından üretilmediği için çeşitli besin kaynaklarından elde edilmek zorundadır. O halde bir proteinin kalitesini, içerdiği amino asitlerin kompozisyonu belirlemektedir. Soya fasulyesi amino asit kompozisyonu açısından yukarıda sayılan diğer maddelerin yanı sıra et, süt ve yumurta ile karşılaştırılabilir.
SOYA FASULYESİNİN PROTEİNLERİNİN SAHİP OLDUĞU ÖZLELLİKLER;
-Lipit bulunmaması onları yiyeceklerimiz açısından daha da önemli konuma getirmektedir. Çünkü bu sayede daha az kalori yakarak daha fazla protein üretebiliriz.
-Kolesterol içermez.
-B1 vitamini oranı ete göre daha yüksektir.
-Protein etkinlik kat sayısı çok iyidir.Sindirilme kat sayısı 82'nin üzerindedir.
-İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu amino asitler açısından mükemmel bir denge oluşturmaktadır.
-Pek çok gıda maddesinde en azından bir amino asit eksikliği görülür.
-Bakteriolojik çökme için idealdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder