31 Temmuz 2010 Cumartesi

ŞALGAM SUYU




Hammadde olarak siyah havuç, bulgur unu ,su,tuz,ekşi hamur ve şalgam bitkisinin kullanılarak yapılmaktadır.Ayrıca arzulanan ekşiliği elde etmek için uygun mikroorganizmalar katılmaktadır.

Şalgam 2 aşamalı fermentasyon ile üretilir. 2. fermentasyonda asit geliştirmek amacı ile laktik asit bakterileri devreye girmektedir. Şalgamın tadı üzerinde fermentasyon sonucu oluşan laktik asitin önemli etkisinin olduğu ve ürünün dayanıklılığını arttırdığı bilinmektedir.

Şalgam Turpgiller (Brassicaceae) familyasına ait bir bitki olan Şalgam bitkisinden (Brassica rape) yapılan Çukurova'ya özgü bir içecektir. Kırmızı renkli, bulanık görünüşlü ve ekşimsidir. Acılı ve acısız çeşitleri mevcuttur.



ŞALGAMIN FAYDALARI



-Şalgam tüm turpgiller gibi, bedenin kansere yakalanma rizikosunu en aza indirgeyen bir besindir.

Zengin potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürmektedir.

İçerdiği zengin orandaki lifi sayesinde peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir.

Bedene dinçlik sağlayan, mide ve siyatik ağrılarına iyi gelen bir besin olarak bilinmektedir.

Şalgamın taş ve kum döktüğünü, bronşları boşalttığını, bol idrar söktürdüğünü uzmanlar, şalgamın yaprakları ince kıyılarak salata şeklinde yenirse yukarıdaki hastalıklara iyi geldiğini bildiriyor. Uzmanlar, şeker hastalarının da şalgam yiyebileceğini vurguluyor ve şalgam ne kadar çiğ yenirse o kadar faydalı olduğunu hatırlatıyor

1 yorum:

  1. salgam bitkisi olarak yazdiginiz Brassica Rape googleda arayinca baska birsey olarak cikiyor almanyada rapsöl diye satilan sari cicekli bir bitki cikiyor,,ben salgam bitkisini merak ediyorum ama kimse fotografini koymamis var ise koyarmisniz lutfen;)

    YanıtlaSil