31 Temmuz 2010 Cumartesi

PEYNİRDE TUZ TAYİNİ

Deneyin Adı:Peynirde tuz tayini


Deneyin Amacı :Tuz tayininin pratik olarak yapılması

Deneyin Teorisi:Peynirin tuz içeriği, peynirde bulunan NaCl ‘nin ağırlığı olarak ifade edilir.peynirlerde bazen hile amacıyla bazen de bozuk tada sahip olan peynirdeki bozuk tadı maskelemek mikroorganizma aktivitesini minimize etmek amacıyla gereğinden fazla tuz katılmaktadır.
 Deneyin Yapılışı:Bu deney tulum peyniri ve Malatya peynirine yapıldı.Buna göre bir örnek için deneyi anlatacak olursak; 
Deneyin sonucu:

Bu analiz;

Peynir örneğinde bulunan tuzu peynirin ılık su ile ezilmesiyle suya geçirilerek klorür iyonunun Kr2CrO4 eşliğinde 0,1 N AgNO3 çözeltisi ile titre edilerek saptanması ilkesine dayanır. Böylece ;ortamda bulunan klor iyonlarının, ortama katılan gümüş iyonları ile birleşerek az çözünen bir bileşik olan AgCl’ü oluşturarak çökelmesi ve çökelme başlangıcının bir konsantrasyon indikatörü olan K2CrO4 ile belirlenmesidir.
10 gr peynir örneği alındi ve üzerine 20 ml 50 °C saf su eklendi ve havanda iyice dövülerek homojen hale getirildi. Bu işlemin ardından mezüre süzülen süzüntü suyu 100ml ye tamamlandı ve bu sudan 10ml alınarak 5 damla %5’lik K2CrO4 çözeltisi damlatıldıktan sonra ,0,1N AgNO3 çözeltisi ile kiremit kırmızı renk oluncaya kadar titre edildi.

Tulum peyniri:5,1 ml AgNO3 çözeltisi harcandı

%tuz=[(V1-V2)*0,585]/m

V1:Peynir örneği için yapılan titrasyonda harcanan 0,1N AgNO3 miktarı, ml

V2:Tanık çözelti için yapılan titrasyonda harcanan 0,1N AgNO3 miktarı, ml

m:Peynir miktarı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder