29 Temmuz 2010 Perşembe

RENK RENK MEYVELER&RENK RENK SAĞLIK

BEYAZ VE SARI MEYVELER






Beyaz/sarımsı ve kahverengi meyve ve sebzeler kalp krizini engeller ve kanser riskini azaltırlar.Çoğunun yapısında folik asit, potasyum, selenyum lif ve C vitamini bulundurular.Bu gruptaki birçok meyve DNA'yı koruyan, kolestrolü düşüren ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi oluşturan sülfürlü bileşikler içerirler.Bu gruptaki meyvelerden elma,armut ve ayvada ise kansere ve kalp hastalıklarına karşı savunan quersetin pigmenti bulunur.Kavun bağırsak ve clt kanserine karşı Amerikan Kanser Topluluğu'nca tavsiye edilmiştir.Ayrıca ayva, armut, ve mantarda bulunan flavanoid antioksidanı hücre zarını korumaya yarar.

KIRMIZI MEYVELER



Kırmızı meyve ve sebzelerin birçoğu kalp ve damar hastalıklarıve kanser riskini azaltıcı;idarar yollarının sağlıklı olmasını sağlayıcı nitelikte vehafızayı geliştirici özellikler taşımaktadır.Hem kırmızı hemde turuncu meyve ve sebzelerde bulunan beta karoten kanser ve kardiyovasküler hastalıkların riskini azaltır, gözlerin güçlenmesini sağlar.

Pembe greyfurt ve karpuzda bulunanlikopen çok güçlü bir antioksidan olup prostad ve diğer kanser hastalıklarını engelleyici nitelik taşımaktadır.

Kiraz, elma,turp gibi sebze ve meyvelerde bulunan antosiyanin kanser riskini azaltır, iltihaplanmaları durdurur, kan basıncını düzenler ve damar sertleşmesini önler.

Çilek, nar ve böğürtlen gibi meyvelerde bulunan ellagic asit işlenmiş ette, tütün dumanında ve işlenmiş gıdalarda bulunankanserojen maddeleri etkisiz hale getirerek kanser riskini azaltır.

Antioksidanlardan "C vitamini" isebağışıklık sistemini güçlendirir; diş eti dokusunu güçlendirir, demir emilimin artırır;kemik deri, göz. kas ve kan damarlarını güçlendirir.

Kırmızı üzüm dut gibi meyvelerde bulunan resveratrol ise kalp hastalıkları riskini azaltır.Vişneler ise vitamin ve mineral deposudurlar ve koyu renkli olanları daha çok vitamin içerirler.

TURUNCU/SARI MEYVELER



Turuncu sarı kategorisi kalp, göğüs ve bağışıklık sisteminin sağlıklı olmasını sağlar ve bazı kanser hastalıklarının riskini azaltıcı yönde rol oynarlar.Bu gruptaki meyve ve sebzelerin bir çoğu yüksek miktarda folik asit ve C vitamini içerirler.Portakallar ve bazı turuncu sebze çeşitleri bol miktarda lukatein ve zeaksantin pigmentleri içermektedirler ve bu pigmentlerin gözleri güçlendimede rol oynadıkları bilinmektedir.

Yaklaşık 600'den fazla turuncu renklikarotenoid bulunmaktadır.Bunlar deri ve mukoza zarının korunmasını sağlar;kalp krizi ve kör olma riskini azaltır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kolesterol seviyesini düşürür.En çok bilinen karoten kuşkusuz Avitaminine dönüştürülen beta-karotendir.

Greyfurt, limon, portakal ve ananaslar Cvitaminince zengin ve bol miktarda flavon deposudurlar.Flavonların kanseri önleyici özellikleri vardır.

MAVİ-MOR-SİYAH



Bu kategorideki meyve ve sebzeler kanser riskini azaltır, kalpp ve idrar yolları sağlığını geliştirir,hafızayı güçlendirir ve yaşlanmayı geciktirir.Mavi pigmentler antosiyanin ve diğer flavonaidlerden oluşur.

En çok antioksidanaktivitesine sahip olan gıdayaban mersinidir.Yabanmersininde ve diğer koyu renkli sebze ve meyvelerdebulunan antosiyanin flavonoidler yaşlanmayla bağlı hafıza kaybına karşı güçlü bir kalkan oluştururlar.

Yabanmersini ve kızılcıkta bulunan antioksidanlar mesane enfeksiyonlarından, ülser ve diş eti hastalıklarından korunmayı sağlar. Ayrıcabunlarda bulunan ve yoğunlaşmış tanenler olarak bilinen maddeler istenmeyen bakterilerin hücreler ve organlara yapışmasını engellerler.Böbreklerin çalışmasını sağlayıp,kalp atışlarını düzenleyen siyah üzümler kabukları ve öekirdekleriyle birlikte yenirse hücre yenileyici özellikleri vardır.

YEŞİL MEYVELER



Yeşil sebze ve meyveler kalp hastalıkları ve kanser riskini azaltır;kırmızı kan hücrelerinin, kemiklerin ve dişlerin güçlü olmasını sağlar; doğumda meydana gelebilecek risklerin azalmasına yardımcı olur.

Çok sayıda yeşil sebze ve meyve de görme kaybına karşı savaşan lutein ve zeaksantin pigmentlerinin içerirler.Kuşkonmaz, avokado, brokoli gibi sebze ve meyvelerde bulunanglutation DNA ve RNA'yı oksidatif baskıdan korur ve bağışıklık sistemini güçlenmesine katkıda bulunurlar.

Koyu yeşil meyvelerde buunan folik asit doğum kusurlarını ve kalp hastalıklarını engeller.

Birçok koyu yeşil meyvede bulunan K vitamini, demir, magnezyum ve kalsiyum dişlerin ve kemiklerin güçlü ve kanın sağlıklı olmasını sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder