31 Temmuz 2010 Cumartesi

SALMONELLA VE GIDA


Salmonella Salmonella ve e.coli birbirine çok benzer iki mikroorganizmadır. Gr- ,sporsuz ve kapsülsüz,aerob ve fakültatif anaerob bir mikroorganizmadır. Salmonellanın 3tane önemli suşu vardır:* Salmonella typhi* Salmonella typhimirium* Salmonella enteritidis Salmonella enteritidis'in 200'den fazla suşu vardır. Gastroenteritidis hastalığına sebep olur. Bu hastalık 6-24 saatte ortaya çıkar ve yaklaşık 1hafta sürer.Belirtileri;kusma, karın ağrısı,isal ve bazen de ateştir. Karın ağrısı okadar kuvvetli olurki bazen apandisit ile karıştırılabilir.
Tavuk ürünleri özellikle S.enteritidis taşıyan gıdalardır. Bu sebeple özellikle tavuk ürünleri tüketilirken mutlaka ısıl işlem uygulanmalı ayrıca çarpraz kontaminsayon riskini azaltmak amacıyla tavuk yemekleri yapılırken özellikle kullanılan bıçak yıkanmadan başka bir gıda ile temas ettirilmemelidir.Tavuk ürünlerinin yüksek oranda kontaminasyon kaynağı olmasının sebebi bu ürünlerin yüksek protein içerikli gıdalarla beslenmeleridir. Bunun dışında kontaminasyon kesimden sonrada görülür .Salmonella 'nın hayvanın yumurtasınıda kontamine ettiği görülmüştür.
Ayrıca sadece tavuk ürünleri değil süt ürünlerinin de kontaminasyon kaynağı olduğu görülmüştür.S.typhi insan patojenidir ve tifoya sebep olur. Belirtileri ;ateş, karın ağrısı, geçici döküntü, splenomegali ve lökopenidir.Kontaminasyon kaynağı genellikle gıda endüstrisinde çalışan kişilerin taşıyıcı olması ve fazla miktarda yaymasıdır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder