31 Temmuz 2010 Cumartesi

KEFİR




Çok eski yıllarda özellikle Kafkasya bölgesinde yapılan, günümüzde ise birçok ülkede ticari amaçla üretilen süt asidi ve alkol fermantasyonu yardımıyla yapılan köpüklü, koyu kıvamlı (yoğurt kıvamında), hafif ekşimsi bir Türk içeceğidir.

Kefir, hem laktik asit hem de alkol fermentasyonunun bir arada yürütülerek üretildiği fermente bir süt ürünüdür.Kefir fermentasyonunda, laktik asit bakterileri biryandan laktik asit üretirken, kullanılan mayalar da alkol ve CO2 üretmektedirler.

Üretiminde, farklı mikroorganizmalar içeren kefir taneleri kullanılmaktadır. Yapımı esnasında laktik fermentasyona ve alkol fermentasyonuna bağlı olarak laktozdan uçucu olmayan asitlerin, bazı uçucu maddelerin yanı sıra alkol ve karbondioksit meydana gelir.Yapısında bulunan laktik asit,oksalik asit ve alfa-ketoglutarik asit,kefire ekşimsi ve ferahlatıcı bir tat vermektedir.Uçucu yağ asitleri ile alkoller ve karbonil bileşikleri ise kefirintipik aromasında rol oynamaktadır.

Kefir, vücudun temel fonksiyonlarında ve çeşitli faaliyetlerinde kullanılan mineraller ve esansiyel aminoasitler bakımından zengindir. Kefirde bulunan proteinler kısmi sindirimi yapılabilen ve bu nedenle vücut tarafından kolay değerlendirilebilir yapılardır. Kefirde bol miktarda bulunan ve esansiyel amino asitlerden bir tanesi olan triptofanın , mineral maddelerden kalsiyum ve magnezyumun sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi olduğu bilinmektedir.Vücudumuzda en çok bulunan ikinci mineral madde olan fosfor, hücre gelişimi ve enerji ihtiyacının karşılanması için karbonhidratların , yağların ve proteinlerin kullanımında kolaylık sağlamaktadır. Kefir B12 , B1 ve K vitamini bakımından da zengindir. Bu vitaminlerin yeterli alınması durumunda gerek böbrek, karaciğer ve sinir sistemine gerekse deri rahatsızlıklarına sayısız fayda sağladığı bilinmektedir.



KEFİRİN FAYDALARI

-Bağışıklık sistemini güçlendirir

-Kullanımı ( içimi ) ve hazmı çok kolay olan kefir hücre yenileme özelliğine sahiptir.

-Kefir özellikle bağırsaklardaki maddelerin küreselleşmesini önlemektedir

-Protein , yağ , laktoz ve mineraller bakımından hayli zengin ilaç tedavisi kesilmeden kullanıldığı zaman kandaki kötü kollestrolü azaltır,

-Tansiyonu düşürür,

-İdrarı sulandırır,

-Vücuttan atılması gereken maddelerin gidişini kolaylaştırır

-Bağırsak hareketlerini hızlandırır



Hazmının kolay , proteince zengin oluşu nedeni ile Kefir hastalar ve çocuklar için önemli bir besindir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder