Deneyin Adı: Kuru Kayısıda Kükürt Tayini
Deneyin Amacı:Kayısı İhracatında Büyük Problem Olan Kükürt Miktarının Belirlenmesi
Deneyin Teorisi:Antioksidan,antimikrobiyal ve enzim inhibasyon özellikleri olduğu bilinen kükürtlü bileşikler meyve ve sebzelerin muhafazasında yaygın olarak kullanılırlar.Kükürtlü bileşenler özelikle kayısının muhafazasında kullanılırlar. Bu amaçla toz kükürt tuzları yakılarak SO2 elde edilir ve bu gaza maruz bırakılan meyveler gazı absorbe ederler. SO2 kayısının yapısında bulunan suda çözünerek sülfüroz aside dönüşür.Sudaki çözünürlüğü sıcaklığa oldukça bağımlı olan kükürtdioksit hafif ısıtılınca sulu çözeltiden SO2 halinde uzaklaşacaktır. Bu yöntemin teorisi , kayısı dokusunun bir asitla tamamen parçalanarak SO2’nin serbest asit haline geçirilmesi, inert bir gaz olna azot ile taşınıp nötr pH daki H2O2 tuzağında tutulmasına dayanır. Burada SO2, H2O2’nin oksitleyici etkisiyle sülfirik asite dönüşür ve bu asit, normalitesi bilinen bir alkaliyle titre edilerek dolaylı yoldan örnekte bulunan SO2 miktarı bulunur.
Kullanılan Malzemeler:
Kükürt tayin düzeneği(ısıtıcı, balon, geri soğutucu, toplama kabı, bağlantı boruları ve azot tüpü)Deneyin yapılışı:Üç boyunlu balona 150 ml saf su koyuldu.Oluşturulan düzenekten 15 dk boyunca azot gazı geçirildi(Azot gazının akış hızı 30 kabarcık/dk olmalıdır).D tüpüne 10 ml %3’lük hidrojenperoksit koyuldu.Öğütülen örnekten 5gr, tartıldı ve üç boyunlu balonun içine koyuldu
Kıyma makinesi
Erlen(250ml),büret
HCl çözeltisi(%15’lik)
NaOH çözeltisi
Brom fenol mavisi
H2O2 çözeltisi(%3’lük)
130 ml saf su ve 40 ml HCl koyuldu ve kapak kapatıldı, soğutucu suyu açıldı, balon altındaki ısıtıcı çalıştırıldı. Kaynama başladıktan itibaren yaklaşık 1 saat kaynatıldı. Bu sürenin sonunda D tüpü 200ml saf su ile bir erlene yıkandı. Üzerine 3 damla brom fenol mavisi eklendi ve 0,1 N NaOH ile renk sarıdan mavi menekşe rengine dönene kadar titre edildi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder