31 Temmuz 2010 Cumartesi
POLENSKE SAYISI TAYİNİ
a)Yöntemin Prensibi
5 g deney numunesindeki su buharı ile uçan, suda erimeyen, alkolde eritilen yağ asitlerinin (kapril, kaprin, lavrin) 0.1 N NaOH ile titrasyonuna dayanır.
b)Kullanılan Kimyasallar
%90'lık nötr alkol
%1'lik fenolftalein çözeltisi (%95'lik etonolde hazırlanmış)
0.1 N Ayarlı sodyum hidroksit çözeltisi (CH3COOH)
%10'luk kalsiyum klorür çözeltisi :10 g kalsiyum klorür (Mrck 1.02382) bir miktar saf suda çözülerek son hacim 100 mL 'ye tamamlanır.
c)Deneyin Yapılışı
Reichert Meissl sayısı deneyinden arta kalan 10 mL destilant yine bu deneyde kullanılan süzgeç kağıdından süzülür. 300 mL'lik destilant balonu , buna bağlı olan cam boru , soğutucu ve destilantın toplandığı balonjoje 15 'er mL 'lik saf su ile 3 defa yıkanarak aynı süzgeç kağıdından süzülür. Su ile yıkanan bütün parçalar 15 mL 'lik alkol ile 3 kere yıkanarak aynı süzgeç kağıdından süzülür. Alkolle yıkama sırasında cam kaplar ve süzgeç kağıdındaki suda erimeyen yağ asitleri alkolde eritilmiş olur. Temiz bir erlende toplanmış olan süzüntülerin üzerine(10 mL+45mL=100mL) bir kaç damla fenolftalein koyularak 30 saniye kalıcı pembe renk elde edilene kadar 0.1 N NaOH çözeltisi ile titre edilir.Harcanan NaOH çözeltisinin hacmi kaydedilir.
d)Hesaplamalar
polenske sayısı= V(ml)
V=Titrasyonda harcanan NaOH çözeltisinin hacmi (ml)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder