POLARİMETRE
Deneyin Adı:Polarimetrik Analizler
Deneyin Amacı:Polarimetrenin Çalışma Prensibinin Anlaşılması ve Kullanımı
Kullanılan Malzemeler:Polarimetre, Isıtıcı, Şeker,
Deneyin Yapılışı:Polarimetre açıldı ve ışık düzenli bir hal alana kadar beklendi.
1)İnversiyon gerçekleşmemiş şeker çözeltisi polarimetre tüpüne koyuldu ve optik çevirme açısı okundu.
Okunan değer:26,8
[a ]: Optikçe aktiflik
C:çözelti konsantrasyonu
L:polarimetre tüpünün uzunluğu:20cm
[a a] = a/(c*L)=26,8/(0,2*20)=6,7
2)50ml %20’lik şeker çözeltisi içine 1-2 tane limon tuzu eklendi ve çözelti kaynatıldı. Kaynatılan çözelti bi sıcakken birde soğukken polarimetrede optik çevirme açısı okundu.
Sıcakken Okunan Değer:17,6
[a] = a/(c*L)=17,6/(0,2*20)=4,4
Soğukken Okunan Değer:17
[a] = a/(c*L)=17/(0,2*20)=4,25
3)Çözelti biraz daha kaynatıldı ve optik çevirme açısı okundu.
Okunan Değer:12,4
[a] = a/(c*L)=12,4/(0,2*20)=3,1Sonuç Olarak inversiyonun olmadığı çözeltinin optik çevirme açısı diğer çözeltilere göre daha yüksek çıkarken, invert şeker çözeltisi kaynatıldıkça optik çevirme açısının düştüğü görüldü
Deneyin Amacı:Polarimetrenin Çalışma Prensibinin Anlaşılması ve Kullanımı
Kullanılan Malzemeler:Polarimetre, Isıtıcı, Şeker,
Deneyin Yapılışı:Polarimetre açıldı ve ışık düzenli bir hal alana kadar beklendi.
1)İnversiyon gerçekleşmemiş şeker çözeltisi polarimetre tüpüne koyuldu ve optik çevirme açısı okundu.
Okunan değer:26,8
[a ]: Optikçe aktiflik
C:çözelti konsantrasyonu
L:polarimetre tüpünün uzunluğu:20cm
[a a] = a/(c*L)=26,8/(0,2*20)=6,7
2)50ml %20’lik şeker çözeltisi içine 1-2 tane limon tuzu eklendi ve çözelti kaynatıldı. Kaynatılan çözelti bi sıcakken birde soğukken polarimetrede optik çevirme açısı okundu.
Sıcakken Okunan Değer:17,6
[a] = a/(c*L)=17,6/(0,2*20)=4,4
Soğukken Okunan Değer:17
[a] = a/(c*L)=17/(0,2*20)=4,25
3)Çözelti biraz daha kaynatıldı ve optik çevirme açısı okundu.
Okunan Değer:12,4
[a] = a/(c*L)=12,4/(0,2*20)=3,1Sonuç Olarak inversiyonun olmadığı çözeltinin optik çevirme açısı diğer çözeltilere göre daha yüksek çıkarken, invert şeker çözeltisi kaynatıldıkça optik çevirme açısının düştüğü görüldü
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder