31 Temmuz 2010 Cumartesi
SU SERTLİĞİ TAYİNİ
a)Yöntemin Prensibi
Suyun toplam sertliği genellikle suda çözünmüş olarak bulunan kalsiyum ve magnezyum tuzlarından kaynaklanır.
b)Kullanılan Kimyasallar
0,01 M EDTA çözeltisi:3,723 g EDTA tartılarak saf su ie 1L ye tamamlanır.Standart kalsiyum çözeltisine karşı ayarlanır.
Eriochrom Black T indikatörü:0,5 g eriochrom Black T 100 ml %67'lik etil alkolde çözülür.
Tampon Çözeltisi: 67,5 g amonyum klorür 570 mL derişik amonyak çözeltisinde çözdürülerek saf su ile 1L'ye tamamlanır.
İstenirse Toplam sertlik hazır kitlerlede bulunabilinir.
b) Deneyin Yapılışı
- Toplam Sertlik Derecesi Tayini
25 mL deney numunesinden alınarak üzerine 25 mL saf su eklenir. Üzerine 1mL tampon çözelti ve 2 damla indikatör çözeltisi eklenir. Renk şarap kırmızısından maviye dönene kadar EDTA çözeltisi ile titre edilir ve harcanan hacim kaydedilir(V1).
-Kalıcı Sertlik Tayini
Deney numunesinden yaklaşık 250 mL alınarak,geçici sertliğin uzaklaştırılması amacıyla, yarım saat kaynatılır ve soğutulur. Bu numuneden erlenin içerisine süzülerek 50 mL alınır ve 25mL saf su eklenir. Üzerine 1mL tampon çözelti ve 2 damla indikatör çözeltisi eklenir.Renk şarap kırmızısından maviye dönene kadar 0,01 M EDTA çözeltisi ile titre edilir ve harcanan hacim kaydedilir(V2)
-Geçici Sertlik Tayini
Toplam su sertliğinden kalıcı su sertliği çıkarılarak bulunur
c)Hesaplamalar
1ml 0,01 M EDTA 1mg CaCO3'a eşdeğerdir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder