6 Ağustos 2010 Cuma

YAĞDA YAPILAN ANALİZLER

Deneyin Adı:Serbest Yağ Asitliği Tayini
Deneyin Amacı: Serbest yağ asitliğini bulmak ve yağın bozulmuşluğu hakkında fikir edinmek
Araç- gereç:Erlenmayer,büret
Deneyin Teorisi:Serbest asitlik, yağlarda bağlı olmayan toplam yağ asitlerinin % olarak ifadesidir.Yağda bozulmuşluğun bir göstergesidir.
Deneyin Yapılışı:5.0006g zeytinyağı e 5.0344g ayçiçeği yağı erlenmayer içine tartıldı. Örnekler ayrı ayrı “50mletil alkol + 50ml dietileter” karışımında çözüldü. 3-4 damla fenol fitalein indikatörü damlatıldı ve 0.5N etil alkollü KOH ile pembe oluncaya kadar titre edildi. Harcanan KOH miktarları kaydedildi. Aynı işlem0,1 N’lik KOH ile tekrarlandı(Alınan örnek ayçiçeği yağı için 5,04 18ve zeytinyağı için 5,0440)










Deneyin sonucu:Sonuçlar oleik asit cinsinden ifade edilecektir.%Serbest yağ asitliği= (V*M*N)/10PV:Harcanan etil alkollü KOH(ml)
M:ifade edilecek asit cinsinin molekül ağırlığı(Oleik asit için MA=282)
N:KOH’IN Normalitesi
P:Alınan örnek miktarı
Zeytinyağı(0,5N KOH)
Harcanan KOH:0,25 ml
%serbest yağ asitliği=0,7049
Ayçiçeği yağı (0,5N KOH)
Harcanan KOH:0,3ml
%serbest yağ asitliği=0.84021
Zeytinyağı(0,1N KOH)
Harcanan KOH:1,8 ml
%serbest yağ asitliği=1.006344
Ayçiçeği yağı (0,1N KOH)
Harcanan KOH:1,4ml
%serbest yağ asitliği=0,783

Kimyasal ve çözeltiler:0.5N ve ya 0.1N KOH çözeltisi.fenol fitalein(%95’lik etil alkolde %1’lik)Etil alkol,Dietil eter, etilalkol :Dietileter karışımı(1:1, hacim:hacim)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder