6 Ağustos 2010 Cuma

MAKARNA ANALİZLERİ

Deneyin Adı:Makarna Analizleri
DeneyA:Makarnada suya geçen madde miktarı
Deneyin Amacı:Suya geçen madde miktarı belirlenerek makarnanın kalitesi hakkında bilgi edinmek
Deneyin Yapılışı:400ml’lik 4 beher içine 250ml saf su koyularak su soxhelet cihazında kaynatıldı. Kaynatılan sular içine ayrı ayrı 4 çeşit makarnadan 25 gr eklendi. Bir çeşit spagetti makarna vardı o eklenmeden önce 4cm uzunluğunda kesildi.Toplam 20 dk kadar tutularak 5dk’da bir karıştırıldı. İşlem tamamlandıktan sonra makarnalar “Bühner hunisine”aktarıldı. Süzme işlemi bitince makarnalar tekrar behere alınarak üzerine 90ml saf su eklenip yıkandı. Makarnalar bu işlemin ardından aynı Bühner hunisinden süzüldü. Toplam yıkama ve pişirme suyunun son hacmi350 ml’ye tamamlandı ve iyice karıştırılan örnekten 50 ml e alınarak daha önce sbt tartıma getirilmiş (m1)bir behere koyuldu. Beherin içerisindeki su su banyosuna koyularak buharlaştırıldı ve beher etüvde sbt tartıma getirildi. 2 gün sonra desikatörde soğutulup tartılan ağırlık (m2) kaydedildi.
Deneyin Amacı:Makarnanın kalite kriterlerini ölçmek ve değelendirmek
Deneyin Sonucu:Pişme suyuna geçen madde miktarı (%)=((m2-m1)*28*100)/(100-R)
formülü ile hesaplandı .
R:Makarna rutubeti

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Gönder